marți, 10 octombrie 2017

Preotul Gheorghe Armașu – condamnat la 10 ani privațiune de libertate







Preotul Gheorghe Armașu –
condamnat la 10 ani privațiune de libertate



Preotul Gheorghe Armașu s-a născut la 25 ianuarie 1914 în satul Domulgeni, jud. Soroca. A învățat întâi la școala primară din satul de baștină, în perioada anilor 1929-1937 și-a continuat studiile la Seminarul Teologic din Chișinău, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți pe care a absolvit-o în anul 1941. Între anii 1937-1939 a slujit în calitate de cântăreț bisericesc în parohia Bălcăuți, Briceni. Fiind în anul II al Facultății, la 1 ianuarie 1939 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Ap. și Ev. Ioan” din satul Vetreanca, jud. Hotin.
La data de 1 august 1943, părintele Gheorghe Armașu a fost transferat la Biserica “Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Moșani, jud. Soroca. Până în anul 1945 părintele a mai slujit la biserica din localitatea Plopi, același județ.
În anul 1945 părintele Gheorghe a fost arestat. Judecata l-a condamnat la 10 ani privațiune de libertate, petrecând anii de detenție într-un lagăr din regiunea Vorkuta, RASS Komi. După eliberarea din lagăr în 1954, părintelui i-a fost aplicată o altă sentință – domiciliu forțat în regiunea Vorkuta. Timp de aproape 3 ani a lucrat în calitate de șef al stației meteorologice din localitatea Sîr-Iaga, în apropiere de Vorkuta.
În anul 1957, părintele Gheorghe Armașu revine la baștină. A slujit întâi la biserica din Ocnița, apoi, timp de 3 decenii, a păstorit credincioșii din satul Petreni, Drochia. Slujbele divine în Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Petreni, s-au săvârșit fără întrerupere datorită rezistenței împotriva ideologiei comuniste a preotului paroh și a enoriașilor. Părintele Gheorghe a fost un adevărat păstor al creștinilor din Petreni, dar și al celor din satele alăturate, unde bisericile nu mai funcționau.
Pe parcursul vieții sale, părintele Gheorghe Armașu a adunat o impunătoare bibliotecă. Avea cunoștințe enciclopedice, era și un adevărat poliglot. O perioadă de timp a îndeplinit funcția de protopop. A îndeplinit și funcția de președinte al Comisiei eparhiale pentru reeditarea cărților de cult în limba română, astfel datorită străduinței părintelui în 1989 a fost editat Trebnicul, p. I.
În anul 1988, părintele Gheorghe se retrage din funcția de paroh, ieșind la pensie. După grele suferințe, la 19 februarie 1991 părintele își încheie drumul vieții pământești. La 23 februarie, după săvârșirea Sf. Liturghii și a Slujbei înmormântării părintele a fost înmormântat în curtea bisericii din Petreni.

                                   Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu