vineri, 25 februarie 2022

Preotul Iustin Svetleacenco – condamnat la moarte prin împușcare



Preotul Iustin Svetleacenco –
condamnat la moarte prin împușcare



Preotul  Iustin Svetleacenco s-a născut la 1 iunie 1880 într-o familie de țărani din satul Coșnița, Dubăsari. A fost hirotonit preot în  anul 1932, slujind pe rând la câteva parohii de pe teritoriul RASSM. În luna august 1937 a fost numit paroh la biserica din localitatea Artirovca, raionul Cerneansc, RASSM.

La 12 martie 1938, părintele Iustin a fost arestat, fiind acuzat de propagandă antisovietică. În scrisoarea informativă, eliberată de către  sovietul sătesc Artirovca, se menționa:”Svetleacenco Iustin Trofimovici, slujitor al cultului religios, cu scopul desfășurării activității sale antisovietice a înființat pe lângă biserica din Artirovca o mănăstire, la care se adunau oameni veniți de la o depărtare de 60 km, boteza copii, înainte ca ei să fie înregistrați la Oficiul Stării Civile”.

Din protocolul de interogare a acuzatului, aflăm că preotul Svetleacenco era de “orientare sinodală”, adică făcea parte din cadrul grupării religioase necanonice “Biserica vie”, jurisdicția Episcopiei Moldovei cu reședința la Balta. Mai aflăm că s-ar fi întâlnit de câteva ori cu arhiereul Gavriil Rohut de la Balta, de la care ar fi primit instrucțiuni “pentru a studia starea de spirit ale colhoznicilor și pentru a răspândi zvonuri provocatoare despre o schimbare iminentă a puterii sovietice”. În rechizitoriul din 16 aprilie, se scria: “Svetleacenco Iustin Trofimovici, preot de orientare sinodală, în luna septembrie a anului 1937 a fost recrutat într-o organizație contrarevoluționară […] a desfășurat o propaganda religioasă, răspândind zvonuri provocatoare despre schimbarea puterii sovietice și sosirea germanilor în Ucraina”.

Dosarul penal pe numele preotului Iustin Svetleacenco a fost trimis spre examinare Organului de justiție din RASSM, troika NKVD. Judecata a avut loc la 17 aprilie, părintele fiind condamnat la moarte prin împușcare. Executarea sentinței a avut loc la 21 aprilie 1938. Peste cinci decenii de la martirizare, la 8 septembrie 1989, părintele Iustin a fost reabilitat de către Procuratura regiunii Odesa. 


 

Extras din cartea:
Protoiereu Ioan LISNIC, Clerici ortodocși din Basarabia și Transnistria în închisorile comuniste, Iași, Editura Stef, 2019, p. 118-119.