sâmbătă, 25 decembrie 2021

Preotul Epifanie Rusu – caracterizat ca „personalitate vădit dușmănoasă, cu concepții antisovietice”




Preotul Epifanie Rusu – caracterizat 
ca „personalitate vădit dușmănoasă,
cu concepții antisovietice”

 Epifanie Rusu s-a născut în anul 1916, în familia lui Teodor Rusu din satul Coșernița, jud. Soroca. A învățat la școala parohială din satul de baștină, apoi la Şcoala de cântăreţi de la Mănăstirea „Dobruşa” până în vara anului 1937, când instituţia dată a fost transferată la Mănăstirea „Rudi”, absolvind școala în anul 1939, cu media 8.40.

După absolvirea studiilor a fost mobilizat în armată. În următorul an, fiind  demobilizat s-a îndeletnicit cu agricultura, activând și în calitate de cântăreț bisericesc. La 1 iunie 1942 a fost numit cântăreț la bisericile din Ghindești și Cenușa, jud. Soroca.

În luna februarie a anului 1944, cântărețul bisericesc Epifanie Rusu a fost mobilizat pe front. A luptat în armata română până în luna august 1944, când a fost luat prizonier de către soldații sovietici. Timp de 3 ani și 10 luni a fost încarcerat în lagăre pentru prizonieri, fiind eliberat în luna iunie 1948. Se întoarce în RSSM și potrivit cererii înaintate, autoritățile bisericești îl numesc cântăreț la o biserică din cuprinsul Eparhiei Chișinăului. La 11 mai 1950, după susținerea  examenului la preoție a fost hirotonit preot pe seama Bisericii ”Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Zagaicani, raionul Criuleni.

Părintele Epifanie Rusu era în vizorul Împuternicitului Consiliului pentru Problemele Bisericii, pentru faptul că în lunile mai și iunie 1953 a oficiat slujbe în biserici scoase de la evidență din raionul Criuleni. La 17 septembrie 1953 a fost transferat la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din localitatea Alcedar, raionul Rezina. A slujit la biserica din Alcedar, doar câteva luni, până la 1 decembrie 1953. În anul 1959, părintele era slujitor la biserica din satul Susleni, raionul Orhei. Era caracterizat de către Împuternicitul Consiliului pentru Problemele Bisericii, ca „personalitate vădit dușmănoasă, cu concepții antisovietice”.  



                              Protoiereu Ioan Lisnic